Krone Big X

Al sinds 1977 bouwt Krone hakselaars. Toentertijd waren dat nog geen zelfrijdende machines maar gedragen werktuigen met een werkbreedte van 1,5 meter. Heden ten dage zijn de Krone hakselaars doorontwikkeld naar efficiënte zelfrijdende machines. Op dit moment bouwt Krone zelfs de sterkste (motorvermogen 1100 pk) zelfrijdende hakselaar wereldwijd.

Maar uiteraard zijn er bij de hakselaars meer zaken die een grote rol spelen bij de keuze van de juiste machine. Krone speelt hier met zijn innovatieve hakselaars op in:

  • optimale invoer naar de trommel dmv 6 voorperswalsen
  • VariStream concept voor optimale gewasstroom
  • Cropcontrol opbrengstmeting
  • Rockprotect stenendetector
  • Eenvoudig in- of uit te bouwen korrelkneuzer
  • Transportsnelheid 40 km/uur
  • Optionele biogastrommel met 40 messen

Big X 480, Big X 530, Big X 580 en Big X 630 met nieuwe features

Spelle, september 2020 – Bewezen techniek met nieuwe features – geheel volgens dit motto presenteert Krone een uitgebreide facelift voor de Big X serie 480/530/580/630. De focus daarbij lag, naast de introductie van de nieuwe cabine, op de optimalisatie van de gewasstroom als ook de overgang naar de Stage V emissienorm.

Big X 680, Big X 780, Big X 880 en Big X1180

De bovenstaande types zijn de extra sterke veldhakselaars van ­KRONE met vermogens van 687 t/m 1156 pk. Deze overtuigen niet alleen door hun hoge capaciteit en hakselkwaliteit, maar ook door hun gebruiksgemak en comfort.

Nieuwe cabine met veel comfort

Zo maakt Krone nu ook bij de gemodificeerde serie gebruik van de ruime comfortcabine, waarbij de cabine van BiG X 680-1180 als voorbeeld diende. Krone biedt twee uitvoeringen aan: de standaard premium cabine met een 8” touchscreen machineterminal inclusief USB- en videopoort. Een zonnescherm voor alsmede een ruitenwisser voor en twee op zij behoren eveneens tot de basisuitvoering.

De optionele premium comfortcabine is voorzien van een lederen stuurwiel, een 12” touchscreen machineterminal inclusief USB- en videopoort, een actief gekoelde koelbox en daarnaast zonneschermen (voor, rechts en achter). Bovendien zijn er drie ruitenwissers voor, twee aan de zijkanten, en een achter waarbij deze allemaal verbonden zijn met een ruitensproeiervloeistofreservoir. Daarmee wordt gegarandeerd dat de chauffeur ook bij ongunstige weersomstandigheden een 360 graden rondom zicht heeft op de machine en het voorzetstuk, zoals bijvoorbeeld bij regen of stof. Voor beide cabinevarianten kan er vanzelfsprekend uit verschillende comfortstoelen gekozen worden.
Tenslotte zijn er uiteraard ook halogeen en LED verlichtingspakketten verkrijgbaar, om ook bij werkzaamheden in de schemering of in het donker goed uitgerust onderweg te zijn. Deze pakketten kunnen optioneel met onderhouds- en trapverlichting gecombineerd worden.

OptiMaxx korrelkneuzer met grotere wrijvingsoppervlakte

Een uitstekende hakselkwaliteit is de basis voor het beste rantsoen. Eveneens zoals bij de Big X 680-1180 beschikt de OptiMaxx korrelkneuzer een 5 graden schuin staand tandprofiel. Dit profiel, en het daaruit ontstane schaareffect, zorgt ervoor dat het gewas zowel in lengte- als in dwarsrichting zeer intensief gekneusd wordt. Zoals bij alle Krone modellen is de rollendiameter standaard 250 mm. Echter werd de breedte van de walsen met 25% vergroot. Het resultaat van deze grotere wrijvingsoppervlakte is een intensievere kneuzing van de korrel en de plant voor alle haksellengtes.
De nieuwe rollen-korrelkneuzers biedt Krone aan in twee uitvoeringen: 105/123 tanden en 123/144 tanden. De uitvoering met 105/123 tanden is geschikt voor middellange haksellengtes, de walsen-korrelkneuzer met 123/144 tanden wordt aanbevolen voor korte tot middellange haksellengtes. Het toerentalverschil is standaard 30% voor beide uitvoeringen, optioneel is een verschil van 40% dan wel 50% mogelijk.

De beide korrelkneuzer-varianten biedt Krone eveneens optioneel aan als Heavy Duty uitvoering. Hierbij worden de oppervlaktes van de walsen met de innovatieve Busa®CLAD technologie behandeld; dit resulteert in een optimale bescherming tegen slijtage en zodoende een langere levensduur onder alle oogstomstandigheden.

Ook bij de bediening overtuigt het concept van de walsen-korrelkneuzer: de behuizing biedt een aan de capaciteit aangepaste lagering als ook voorbeeldige service- en onderhoudsvriendelijkheid. Niet alleen het wisselen van lagers, rollen en riemschijven (van 30% tot een toerentalverschil van 50%) gaat eenvoudig, ook het reinigen van korrelkneuzer gaat moeiteloos door de grote openingen.
Verder pluspunt: de rollen-korrelkneuzer is met een groot en sterk verenpakket uitgerust en garandeert een constante en hoge krachtinwerking op het gewas. Standaard is de 6-rillige riemaandrijving, welke een krachtige aandrijving garandeert.

Het VariQuick-systeem maakt een snelle omstelling tussen graskanaal en korrelkneuzer mogelijk. Zo kan de Big X flexibel ingezet worden in zowel mais, GPS en in het gras.

Schoon in uitstoot en extreem smal onderweg

Bij de aandrijving zet Krone in op de bewezen MTU motoren met een vermogen tot 653 pk, waarbij alle Big X modellen van deze serie voldoen aan de Final Tier 4 (USA) en Stage V (EU) emissienormen. De dwars, naar achteren opgebouwde motor zorgt voor een zo goed mogelijke gewichtsverdeling. De directe krachtoverbrenging op de gewasstroomcomponenten zorgt voor een hoog rendement. Overigens: de Big X 630 met MTU 6R 1500 motor beschikt per direct over meer motorvermogen (480 kW / 653 pk).
Een ander overtuigend argument: de transportbreedte van de veldhakselaar is met grote 710/70 R42 banden slechts 3 m; zo is de hakselaars veilig en comfortabel onderweg in het verkeer.

XtraPower 50 voor Big X 480 en 580

Met het wereldwijd unieke assistentiesysteem XtraPower biedt Krone een praktische eigenschap voor het flexibel inzetten van de veldhakselaar. De Big X 480 en 580 kunnen geheel naar wens en lokale oogstomstandigheden voorzien worden van extra motorvermogen middels XtraPower 50. Het extra vermogen wordt onmiddellijk na aankoop op mykrone.green online vrijgegeven voor de aangemelde machine waarna de chauffeur deze, indien nodig, kan activeren. XtraPower kan alleen in het veld geactiveerd worden, daarbij kan er gekozen worden uit pakketten van 10 tot 250 trommeluren.
De chauffeur gebruikt XtraPower enkel en alleen wanneer het extra vermogen echt benodigd wordt. Zijn de oogstomstandigheden dusdanig dat er geen extra motorvermogen benodigd is, dan kan de chauffeur direct in de machineterminal de optie “pauzeren” aanklikken waarna de machine volautomatisch terugschakelt naar het oorspronkelijke motorvermogen.

Inclusief data management

Tenslotte beschikken de nieuwe Big X modellen standaard over een transparant data management. Deze maakt het gebruik van Krone Smart Telematics mogelijk als onderdeel van het klantenportaal mykrone.green of door middel van het uitwisselen van gegevens via het merkonafhankelijke agrirouter. Zodoende voldoen de nieuwe Big X veldhakselaars ook op het gebied van data management aan de laatste eisen – van de machine-analyse via de documentatie tot aan de facturatie.

(* P. 2: Busa®CLAD is a registered trademark of Gebrüder Busatis Gesellschaft m.b.H.)

Afbeeldingen